Kváskový chléb recept

Chcete mít zdravější a levnější chléb než v obchodě? Upečte si domácí kváskový chléb. Vůbec to není nic složitého. Nejčastěji používám tento recept na kváskový chléb:

Kváskový chléb pšeničnožitný

  • 300 ml vlažné vody
  • 280 g mouky hladké pšeničné (používám celozrnnou, ale může být i hladká)
  • 210 g mouky žitné
  • 420 g kvásku
  • 1,5 lžíce soli
  • 1 lžička kmínu

Mouku různě měním, podle toho, co mám doma. Já mám nejraději žitný chléb, ale kvůli dětem dělám různé kombinace s pšeničnou moukou. Můžete experimentovat a najít si svou nejlepší kombinaci. Přidat můžete různé přísady, například semínka, smaženou cibulku, slaninu, sýr, ořechy.

Chleba peču nejraději v domácí pekárně, pak mi zabere příprava jen 5 minut. Protože kváskový chleba kyne pomaleji než chléb s droždím, použiji napřed program hnětení, pak nechám klidně přes noc kynout (mělo by stačit i 5-6 hodin). Uvidíte, až těsto nabyde a zvětší cca dvojnásobně svou velikost. Ráno pak zapnu jen pečení a do hodinky máme upečený voňavý čerstvý chléb.

Pokud budete péct chleba v troubě, budete mít určitě chleba krásnější, než z pekárny. Můžete sami vytvarovat pecen nebo použít různé ošatky na pečení chleba, které se dají koupit.


Reklama pomáhá financovat provoz tohoto webu.

Příprava kvásku

Kvásek musíte připravit alespoň 5 dnů před pečením, pro každé další pečení už stačí jen přiživovat původní a můžete péct klidně každý den. Přidáváte vždy mouku a vodu v poměru 1:1. Dnes už poměr neměřím, přidávám od oka, jednou je kvásek hustější, jednou trochu řidčí, ale chleba z něj je vždy výborný.

První den:

150 ml vlažné převařené vody

150 g žitné mouky

Smíchat, dát do čistě vymyté zavařovací sklenice, lžíci můžete nechat v kvásku a volně přikrýt víčkem. Kvásek nechte při pokojové teplotě.

Další dny přidávejte podle potřeby množství mouky a vody 1:1. Pro první pečení přidávejte 50 g a 50 ml, dále podle toho, kdy chcete znovu péct. Pokud až za delší dobu, stačí přidat třeba lžíci mouky a trochu vody, aby kvásek nevyhladověl. Pokud víte, že chcete péct brzy znova, dejte surovin více. Obvykle na chleba potřebuji cca 3/4 750 ml zavařovací sklenice kvásku.

Doporučuje se dávat kvásek po prvním pečení do lednice a vždy vyndat až před pečením, ale mně se osvědčilo nechat ho venku stále. Peču každý týden min. dvakrát, tak ho rychle spotřebuji. Pokud byste pekli méně, stačí přiživit jednou týdně lžící mouky a trochou vody. V tomto případě se mi ale často stávalo, že kvásek buď zplesnivěl, nebo prostě umřel. Třeba budete úspěšnější :-D.

Jestli máte pocit, že je to na vás vše moc složité a potřebujete víc informací, podívejte se na videa Pečení kváskového chleba >>

Proč je lepší kváskový chléb

  • je zdravější
  • vydrží déle bez plísní
  • je dobrý i pátý den
  • nemusíte mít doma čerstvé droždí

Klasický i nebalený chléb dnes obsahuje spoustu přídatných látek – kypřidly, barvivy a konzervanty. Pokud si upečete vlastní chléb, víte, že v něm žádné takovéto „zlepšovadla“ nejsou.

Použití chlebového kvásku je nejstarší a nejpřirozenější způsob kypření těsta. Díky kvašení se v žitné mouce namnoží mnoho druhů různých kvasinek a přátelských bakterií. Směs těchto mikroorganizmů natráví rozdrcená zrna mouky a současně chrání kvásek před napadením cizorodými bakteriálními či plísňovými kulturami.

Výživné látky z kváskem natrávené mouky jsou rychleji vstřebávány naším organismem a tím nevytváří živnou půdou pro přemnožení hnilobných mikroorganizmů všeho druhu.

Kváskový chléb potřebuje delší dobu na kynutí cca. 5 – 6 hodin, pokud používáme pekárnu. Při pokojové teplotě kyne až 10 -12 hod.

Chleba vykynutý pekařským droždím je více náchylný k plísním a cizorodým bakteriím. Při kynutí totiž dojde jen k tomu, že jsou v mouce rychle kvašeny jen jednoduché cukry. Těsto vykyne bleskově a je tedy živnou půdou pro bakterie všeho druhu.

Slunečnicový kváskový chléb

  • 350 ml vlažné vody
  • 300 g mouky hladké pšeničné (používám celozrnnou, ale může být i hladká)
  • 250 g mouky žitné
  • 300 g kvásku
  • 2 lžíce oleje (můžete vynechat, chléb s olejem má chuť podobnou Moskevskému chlebu)
  • 1,5 lžíce soli
  • 1 lžička kmínu
  • půl hrnku slunečnicových semínek nebo ovesných vloček

Máte vlastní oblíbený recept na kváskový chléb? Napište ho do komentáře, ráda vyzkouším :-).

Více receptů, triků a nejčastější chyby při pečení najdete tady >>

Komentáře